Kalogriwnh 6, Plaka, Athens 21 3036 4214

Ο Σεφ


Η φιλοσοφία μου

Ένα πολύ δυνατό δώρο είναι η δύναμη να δημιουργείς και η ελευθερία να μπορείς να το κάνεις, γιατί χωρίς ελευθερία τίποτα δεν είναι εφικτό. Πρέπει να μαγειρεύουμε από την καρδιά. Το θέμα δεν είναι μόνο να τρέφουμε μόνο το σώμα, αλλά και το πνεύμα.

Η μαγειρική είναι μία από τις μεγαλύτερες εκφράσεις ελευθερίας που υπάρχουν. Το μόνο που χρειάζομαι είναι μερικά μαχαίρια, κάποιο προϊόν για να δουλέψω μαζί του και μπορώ να δημιουργήσω.

Οι τεχνικές μαγειρικής, κλασσικές και μοντέρνες, είναι η κληρονομιά που έχει κάθε μάγειρας και που πρέπει να γνωρίζει πώς να τις αξιοποιήσει στο μέγιστο.

Υπάρχουν δύο μονοπάτια για να πετύχεις την αρμονία των προϊόντων και των γεύσεων: μέσω της μνήμης – σύνδεση με τοπικές μαγειρικές παραδόσεις, προσαρμογή, αποδόμηση και παλιότερες μοντέρνες συνταγές – ή μέσω των νέων συνδυασμών.

Το φαγητό χωρίς κοινωνικό πνεύμα δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό. Για τα σύνορα ενός σεφ, τα εμπόδια είναι σαν τα παλιά οχήματα που πρέπει να αποσυρθούν και να αφήσουν ανοιχτό το δρόμο.

Ένας σεφ πρέπει πλέον να κάνει το φαγητό του προσιτό για όλους στο σύγχρονο κοινωνικό γίγνεσθαι. Πρέπει να μοιραζόμαστε τα πάντα, φαγητό, δεξιότητες και γνώση.

Ειλικρίνεια, δημιουργικότητα και πολύ αγάπη. Το τελευταίο είναι και το πιο σημαντικό καθώς χωρίς αγάπη, τίποτε δεν είναι δυνατό.

Μετά από τα ταξίδια μου ανά τον κόσμο, άρχισα να αναπτύσω τη “mistura” μου. Αυτό το βιβλίο είναι ένα μικρό δείγμα αυτής.

Μαγειρεύω αυτό που είμαι. Η μαγειρική είναι μια διαδικασία που δεν απαιτεί μόνο πολύ προσοχή, αλλά και την επιθυμία να πάρεις ρίσκα. Να είσαι συγκεντρωμένος όσο και δημιουργικός. Ο Σεφ αλληλεπιδρά με όλα τα υλικά και τα συνδυάζει ώστε να βγάλει κάτι καλύτερο, με τη θέση του να είναι ανάμεσα στην παραδοσιακή μαγειρική και την καλλιτεχνική έκφραση. Η μαγειρική απαιτεί να έχεις μια καλή αίσθηση της πραγματικότητας και μία ευγενική συμπεριφορά προς όλα τα πράγματα, ως τρόπο ζωής, να είσαι έτοιμος να εφαρμόσεις την προσωπικότητα σου. Να ξέρεις τους κανόνες, να τους κάνεις κτήμα σου, ώστε να μπορείς να τους ξεπεράσεις. Δίπλα σε ένα όμορφα εκτελεσμένο πιάτο οι καλύτερες σελίδες των σημαντικότερων συγγραφέων μοιάζουν ανεπαρκείς, οι καλύτερες μουσικές συνθέσεις φαντάζουν αδύναμες και “άγευστες”. Αυτό που εννοώ είναι ότι ένα όμορφο και σωστό πιάτο μειώνει την εμπειρία ενός υφάσματος ή μίας μελωδίας. Ένα πιάτο, ένα εκλπηκτικό πιάτο, είναι η πιο περίπλοκη μορφή τέχνης καθώς πρέπει να απευθύνεται και στις πέντε αισθήσεις και, αφού το απολαύσουμε, να μένει στη μνήμη όπως ένας πίνακας, μία μελωδία ή μια υπέροχη θέα. Η κουζίνα είναι γεύση και ζήλος και ο λόγος που μαγειρεύω είναι για να κάνω τον κόσμο πιο ευτυχιμένο. Καλώς ήρθατε στον κόσμο μου.

Βιογραφικό του Σεφ

Σπούδασε την τέχνη της µαγειρικής το 1996 στην Αθήνα και ξεκίνησε τότε να εργάζεται σε διάφορα εστιατόρια και ξενοδοχεία. Η επιθυµία να ανακαλύψει διαφορετικές γεύσεις και υλικά του κόσµου προκειµένου να δηµιουργήσει το δικό του παγκόσµιο στυλ µαγειρικής χωρίς σύνορα, τον έκανε να ταξιδέψει. Η πρώτη του στάση ήταν οι Κανάριοι Νήσοι το 2003 όπου εργάστηκε ως σεφ σε ένα µικρό ελληνικό εστιατόριο.
Αφού πέρασε δυο χρόνια στην Ισπανία, εντάχθηκε στην οµάδα του “El bulli” το 2005, που ήταν ήδη το καλύτερο εστιατόριο του κοσµου, και δούλεψε µαζί µε το Ferra Adria για ένα χρόνο.
Διαβάστε περισσότερα…